- Betalingsbedrijf Adyen won donderdag 5,7 procent aan beurswaarde na overnamenieuws in de sector.
- Creditcardmaatschappij Visa neemt voor 1,8 miljard euro het Zweedse fintechbedrijf Tink over.
- Tink levert een platform dat banken en financiële instellingen aan elkaar koppelt.
Betalingsbedrijf Adyen was donderdag een grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Het fintechbedrijf won 5,7 procent aan beurswaarde na overnamenieuws in de sector.
Creditcardmaatschappij Visa maakte bekend 1,8 miljard euro te betalen voor het Zweedse Tink, wat ook de waardering van Adyen dus goed deed.
Het sentiment op de Europese beurzen was verder positief, geholpen door bemoedigende geluiden over het Duitse ondernemersvertrouwen en een aanzienlijke verbetering van het ondernemingsklimaat in Frankrijk.
De AEX-index op Beursplein 5 sloot de sessie af met een winst van 1,1 procent op 732,70 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 1042,28 punten.
Wat krijgt Visa met Tink in handen?
Visa maakte in januari 2020 bekend het Amerikaanse fintechbedrijf Plaid te willen overnemen, maar trok zich een jaar later terug omdat de Amerikaanse overheid de deal wilde blokkeren. Met Tink krijgt de creditcardmaatschappij alsnog een snelgroeiend fintechbedrijf in handen
Tink is een zogeheten open banking platform. Daarbij moeten kredietverstrekkers derde partijen toegang geven tot felbegeerde bankgegevens van consumenten om nieuwe financiële producten te creëren.
Voorwaarde is wel dat voor het delen van gegevens toestemming is verkregen. Het bedrijf uit Stockholm werd laatst gewaardeerd op 680 miljoen euro. Het heeft meer dan 300 miljoen dollar opgehaald bij investeerders, waaronder ABN AMRO.
Tink is opgericht door de Zweedse ondernemers Daniel Kjellén en Fredrik Hedberg. Het bedrijf begon aanvankelijk als een app voor financieel beheer, maar richtte zich later op het aanbieden van zijn technologie aan andere bedrijven.
Tink behoudt onder de nieuwe eigenaar zijn merknaam en het huidige managementteam en het hoofdkantoor blijft in Zweden. De transactie is afhankelijk van goedkeuring door toezichthouders en andere gebruikelijke voorwaarden.
Lees meer over fintechbedrijven:
- Het Amsterdamse betaalbedrijf Mollie haalt €665 miljoen op – en wil mogelijk ook buiten Europa uitbreiden
- Hoe twee broers uit een Iers gehucht Stripe uitbouwden tot het waardevolste private techbedrijf ooit – en geduchte concurrent van Adyen
- Nederland is goed in fintech, maar verder domineren China en de Verenigde Staten